Web Analytics Made Easy - Statcounter

پروفسور محمود منشی پوری معتقد است که اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس جایگاه و نفوذ ایران را در منطقه ارتقا داده و آمریکا قدرت حل این بحران را ندارد.

خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: قرار است یک نشست میان مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس و قطر و آمریکا در ماه می در کمپ دیوید با هدف حل و فصل بحران میان آنها برگزار شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در ماه می بنا به دعوت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به واشنگتن سفر خواهد کرد. هم زمان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی نیز به آمریکا سفر می کنند و قرار است نشستی میان آنها در کمپ دیوید برگزار شود.

پیشتر «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که پیامدهای منفی بحران منطقه خلیج فارس تنها به کشورهای عربی منحصر نشده و آمریکا را نیز دربرگرفته است.

لازم به ذکر است که چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر، از چند ماه گذشته قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرده و روابط دیپلماتیک خود را با این کشور به کلی قطع کرده‌اند.

«پروفسور محمود منشی پوری» استاد روابط بین الملل دانشگاه کالیفرنیا برکلی در خصوص نشست ماه می و حل اختلاف میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: ایالات متحده آمریکا و قطر از دهه ۱۹۷۰ تاکنون دارای روابط اقتصادی و سیاسی قوی با یکدیگر بوده اند. به ندرت روابط همکاری قوی آنها در پی تحولات منطقه ای و داخلی تضعیف شده است.

وی افزود: در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۸، وزیر دفاع امریکا «جیمز متیس» و وزیر امور خارجه «رکس تیلرسون» در کنار همتایان قطری خود از همکاری بیشتر میان دو کشور حمایت کردند. در اینجا یک سوال کلیدی مطرح می شود: اهمیت نشست قطر در ماه می  را چگونه باید سنجید؟ آیا مذاکرات استراتژیک میان قطر و امریکا در راستای حل اختلاف بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس آغاز می شود؟ یا آیا این سیاست جدیدی است که هدف از آن کاهش قدرت بازیگران منطقه ای یعنی ایران و ترکیه با توجه به جنگ سوریه است؟

وی در پاسخ به سوالات خود گفت: از آنجایی که انشعاب بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ریشه اقتصادی و ژئوپلیتیکی داشته و کمتر ریشه ایدئولوژیکی دارد، بسیار بعید است که چنین اختلافاتی به زودی حل شوند.

استاد دانشگاه سانفرانسیسکو در ادامه یادآور شد: من می توانم با صراحت بگویم که آمریکا نه تمایل دارد و نه می تواند اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را حل کند.

وی در ادامه یادآور شد: اختلاف بین قطر و عربستان اختلاف و انشعابات درون کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را تشدید کرده و از این اختلاف کشورهای ایران و ترکیه نفع بسیار برده اند. روابط کشورهای ایران و ترکیه با قطر بعد از ایجاد اختلاف آن با عربستان بسیار عمیق شده است. این اختلاف قطر را در موضع قویتری نسبت به جاه طلبی های سه کشور حاشیه خلیج فارس (امارات، کویت و بحرین) قرار داده است. سه کشوری که تابع رهبری عربستان بوده و خواهان تنبیه کردن قطر به علت حمایت غیر طبیعی آن از قیام های بهار عربی و روابط سیاسی و اقتصادی با ایران هستند.

استاد دانشگاه برکلی در ادامه افزود: اقدامات قطر در منطقه جهت حمایت از حقوق کارگران مهاجر و نقش میانجی آن در برخی اختلافات کلیدی منطقه ای (لبنان، افغانستان و فلسطین) به طور واضح وضعیت موجود عربستان و موضع گیری های ضد انقلابی آن را نمایان ساخته است. در همین حال، پایگاه هوایی العدید در دوحه، بزرگترین پایگاه هوایی در منطقه با یازده هزار پرسنل، یک امتیاز چانه زنی خوب به قطر نسبت به دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس داده است.

منشی پوری در خصوص دلایل برگزاری گفتگوی استراتژیک قطر با امریکا گفت: اولین و مهمترین دلیل، موقعیت رو به رشد ایران به عنوان یک قدرت مهم منطقه ای است که قدرت و نفوذ آن بعد از ایجاد اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس افزایش یافته است. روابط سیاسی و تجاری دوحه با تهران بعد از این اختلاف بیشتر شده و نفوذ ایران هم در سطح داخلی و هم در سطح منطقه ای افزایش یافته و می یابد.

وی تصریح کرد: دومین دلیل نفع ترکیه از این اختلاف است. حتی ترکیه از این اختلاف نفع برده و روابط خود را با قطر عمیق تر کرده است. حمایت ترکیه از قطر با دخالت نظامی ترکیه در سوریه همراه شده است.

استاد دانشگاه کالیفرنیا برکلی در ادامه یادآور شد: عملیات شاخه زیتون ترکیه در سوریه و حمله آن به شهر عفرین، پایگاه اصلی کردها در شمال سوریه، شاهدی از گسترش قدرت نظامی ترکیه علیه (YPG) است. (YPG) انشعابی از حزب کارگران کردستان (PKK) است، حزبی که خواهان تشکیل حکومت خودگردان کردستان بوده و جهت رسیدن به خواسته خود دهها سال است که با آنکارا در حال جنگ است. این واقعیت می تواند پاسخ این سوال باشد که چرا ترکیه همیشه مبارزه علیه کردها را نسبت به جنگ علیه داعش در اولویت قرار داده است؟

منشی پوری در ادامه گفت: دخالت نظامی اخیر ترکیه در عفرین – ظاهرا با توافق روسیه – یک جبهه جدیدی در جنگ داخلی سوریه ایجاد نموده و تنش های موجود میان انکارا و واشنگتن را تشدید کرده است. با توجه به انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه در سال ۲۰۱۹، اردوغان به خوبی آگاه است که اتخاذ موضع سختگیرانه در سوریه و حمایت قاطع از قطر، احتمالا موضع انتخاباتی او را قویتر  خواهند کرد.

وی افزود: سرانجام همکاری قطر با امریکا و دیگر کشورهای منطقه جهت مقابله با عملیات تروریستی انجام شده توسط داعش و القاعده برای ارائه برنامه های ضد تروریستی حال و آینده در منطقه توسط امریکا و متحدانش بسیار مهم است. نقش محوری قطر در ایجاد تهدیدات تروریستی علیه واشنگتن و دیگر کشورهای اروپایی افزایش یافته است.

استاد دانشگاه کالیفرنیا در پایان گفت: با در نظر گرفتن اهمیت مبارزه با تروریسم، نباید از این واقعیت غافل شد که گفتگوی استراتژیک آمریکا و قطر اساسا طراحی شده تا فشار امریکا بر دوحه جهت هماهنگ کردن سیاست خارجی خود با امریکا  افزایش یافته و آنکارا و تهران در یک خندق قرار گیرند. گفتگوهای استراتژیک تقریبا همیشه قدم فراتر از توافقات تجاری کوتاه مدت است و این گفتگو نیز متفاوت از بقیه نیست.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۲۶۹۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

به تنهایی قادر به رقابت با حضور فزاینده چین دراقیانوس آرام نیستیم

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در اظهاراتی از ناتوانی واشنگتن در رقابت یک‌تنه با حضور فزاینده چین در جزایر اقیانوس آرام سخن گفت.

بلینکن تاکید کرد که ایالات متحده حتی اگر به تنهایی توانایی رقابت با نفوذ فزاینده چین در این منطقه را نداشته باشد، می‌خواهد گزینه بهتری از چین را در اختیار جزایر اقیانوس آرام قرار بدهد.

وزیر امور خارجه آمریکا ادامه داد: چین بر بسیاری از منطقه‌ها در جزایر اقیانوس آرام سیطره دارد و شاید مساحت این منطقه‌ها بیش‌تر از چیزی باشد که ما بتوانیم بر آن سیطره پیدا کنیم.

همچنین بلینکن به ابتکاری اشاره کرد که در دیدار سال گذشته میان «جو بایدن» رییس جمهور آمریکا و «آنتونی آلبانیز» نخست‌وزیر استرالیا رسانه‌ای شد و بر اساس آن «گوگل» باید کابل‌های اینترنت را در اقیانوس آرام بکِشد تا کیفیت اینترنت در کشورهای دوردست بهتر شود.

سخنان بلینکن در حالی بیان می‌شود که پارلمان جزایر سلیمان پنجشنبه گذشته «جرمیا مانل» را به عنوان نخست‌وزیر این کشور انتخاب کرد. مانل از حامیان روابط نزدیک با چین است.

روابط نزدیک جزایر سلیمان و چین در خصوص مسایل امنیتی نگرانی ایالات متحده آمریکا و استرالیا را در پی داشته است.

کد خبر 6096423

دیگر خبرها

  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد/ دیدار گسترده وزیر خارجه با مقامات ارشد کشورهای اسلامی
  • امیرعبداللهیان: باید رژیم اشغالگر آپارتاید اسرائیل را متوقف کنیم/ نحوه برخورد دولت‌های مسلمان با بحران غزه در تاریخ ثبت و ضبط خواهد شد
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • متن سخنرانی امیرعبداللهیان در اجلاس گامبیا
  • امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران: تلاش‌های منطقه‌ای برای توقف جنگ و نسل‌کشی در غزه جدی‌تر شده است
  • به تنهایی قادر به رقابت با حضور فزاینده چین دراقیانوس آرام نیستیم
  • اعراب می‌توانند از جنگ تهران و تل آویو جلوگیری کنند؟
  • (ویدیو) ظریف تحلیل کرد؛ مهمترین کاری که باید پس از بحران غزه انجام می‌دادیم
  • هشدار زرد هواشناسی به این مناطق و استان‌ها